KENNOHUNAJA – HUNAJAA ALKUPERÄISPAKKAUKSESSA
Kennohunaja on hunajaa, jota ei ole lingottu kennoista ulos. Hunaja on luonnollisimmassa muodossaan mehiläisten itse rakentamissa mehiläisvahakennoissa.
Ennen kuin hunajaa osattiin irrottaa kehistä linkoamalla lähes kaikki ihmisten käyttämä hunaja oli kennohunajaa tai kennoista puristamalla irrotettua hunajaa.
Entisaikaisessa mehiläishoidossa mehiläishoitajat hakivat hunajakennoja villimehiläisten puunrunkoihin tai kallion koloihin tehdyistä mehiläispesistä. Hunajakakut leikattiin irti, syötiin sinällään tai hunaja puristettiin kennoista astiaan
HUNAJA JA SAUNA
Hunajan käytöllä saunassa on pitkät perinteet. Hunaja puhdistaa ja pehmittää ihoa. Hunajalla hierominen rentouttaa mielen ja lihakset. Hunajan ihoa hoitava ja lihaskipuja poistava vaikutus on tunnettu pitkään. Hunajan kiteet kuorivat hellävaraisesti ihon pintasolukkoa ja hunajassa itsessään on ihoa suojaavia ja hoitavia entsyymejä, kasvihappoja sekä lihasten toimintaa elvyttäviä aineita.
Saunassa hunaja hierotaan kuivaan ihoon ja annetaan sulaa saunan lämmössä. Saippuan käyttö hunajasaunan jälkeen ei ole tarpeellista. Ihosta hunaja lähtee kevyesti suihkuttamalla lämpimällä vedellä. Samoin saunan lauteilta hunajan saa helposti pois huuhtelemalla lämpimällä vedellä.
SIITEPÖLY – JUMALTEN NEKTARI
Hormonin tavoin vaikuttavana aineena siitepölyvalmisteilla on useita käyttöalueita. Siitepöly sisältää runsaasti proteiinia ja myös vapaita aminohappoja.
Mehiläiset keräävät siitepölyn kukkien heteiltä. Siitepöly pakataan mehiläispesässä kennostoon, jossa mehiläiset kypsyttävät ja säilyttävät sen maitohappokäymisen avulla. Maitohappokäynyttä siitepölyä kutsutaan Pergaksi eli mehiläisleiväksi.
Siitepöly nautitaan ennen ateriaa, hyvin pureskellen, nesteen kera.
Siitepölyallergiasta kärsivien tulee varmistaa lääkäriltään voiko nauttia siitepölyä.
Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä ja sitten jalostama pihkamainen aine.
Mehiläiset itse käyttävät tätä hartsimaista ainetta eristysaineena kittaamalla yhteen pesän sisäosissa olevat puuosat sekä pesän seinien raot. Propoliksella on suuri merkitys myöskin mehiläisyhdyskunnan terveyden ylläpidossa, sen avulla torjutaan pesän tauteja ja tuholaisia. Propolis onkin luonnon antibiootti. Sen on todettu sisältävän antiseptisiä aineita.
Propolis sisältää hartsi- ja balsamiaineita noin 55 %, vahaa 30 %, eteerisiä öljyjä 10 % ja siitepölyä 5%. Siinä on lisäksi hivenaineita ja vitamiineja.
Mehiläisvaha – puunsuojana, kosmetiikassa, kynttilöissä
Mehiläiset tuottavat mehiläisvahaa vaharauhasessa medestä ja käyttävät sitä kennoston rakennusaineena. Yksi mehiläispesä tuottaa vahaa noin 500 g / vuosi ja sen tuottamiseen tarvitaan n 2,5 kg hunajaa.
Mehiläisvahan väri vaihtelee vaaleankeltaisesta aina tummaan ruskeankeltaiseen. Samoin tuoksu vaihtelee voimakkaan aromaattisesta lähes tuoksuttomaan. Sen sulamispiste on 62–65 °C. Mehiläisvaha ei liukene veteen, mutta liukenee hyvin kuumaan etanoliin sekä täysin rasvoihin ja haihtuviin öljyihin.
Mehiläisvahalla on monia käyttötarkoituksia kosmetiikassa, puunsuojana sekä kynttilöissä.
Kirkkonummen Mehiläistarhat
Samkullantie 13
02400 Kirkkonummi
+358 50 360 4576
info(at)mehilaistarhat.com